Mindfulness, mint közösségi eszköztár 1. rész

Mélyen hiszek benne, hogy a természettel és egymással együttműködő közösségek jelentik az emberi létezés legmagasabb fokát és feladatomnak érzem, hogy ennek megvalósításán munkálkodjak. Több természetközelbe kiköltöző közösségben vettem részt, de pár év után mindegyik emberi gyengeségek, konfliktusok miatt ért véget. Azt tapasztaltam, hogy a résztvevőknek (köztük nekem is) olyan elakadásai vannak egyéni életében, melyek megakadályozzák a közösség hosszú távú működését.

Ezért is kezdtem el keresni, milyen megoldásai lehetnek az egyéni elakadások meghaladásának, annak reményében, hogy ez elvezethet a valódi közösségi minőség kialakulásához is. Saját életemben megtapasztaltam a mindfulness (magyarul: tudatos jelenlét) módszerének átformáló erejét és az elmúlt évben a Hideg-hegyi közösség tagjaival közösségi szinten is elkezdtünk kísérletezni alkalmazásával. Ennek tapasztalatait szeretném megosztani.

Hideg-hegyi csendülések

Mindfulness gyakorlat Hideghegyen

2020. november végén sok nehézség gyűlt össze nálunk egyéni és közösségi szinteken, ezért felajánlottam a hegyi csapatnak, hogy szívesen vezetem őket végig a mindfulness tréningen. Majdnem mindenki csatlakozott, nyolcan kezdtük el és heten csináltuk végig a 8 hetes folyamatot.

Heti egyszer találkoztunk másfél-két órás alkalmakra, melyet meditációs gyakorlattal kezdtünk, majd megosztottuk, megbeszéltük egymással a közös- és az otthoni egyéni gyakorlás tapasztalatait. 

A 8. hét végén így foglalták össze tapasztalataikat a résztvevők:

Figyelmesebb lettem a belső folyamataimra, felismerem lelki állapotaimtól függő cselekvéseimet, azok jótékony vagy helytelen kifutásait. Megtaláltam gyermeki énem kincsesládikáját, látom letisztulni a valódi képet önmagamról, ami segít megérteni önmagam és a világom folyamatait, és belső fényem kiteljesedését táplálja.

Sokkal hamarabb észlelem a testemben felmerülő érzeteket, és a viszonyom is megváltozott ezekhez. Sokszor csak figyelem őket és nem feltétlenül azon dolgozom, hogy megváltozzanak vagy elmúljanak. A figyelés érdekesebbé vált a mindennapokban, több részletre vagyok figyelmes. A ‘figyelőt’ egyszer-kétszer sikerült elcsípnem konfliktushelyzetben, így képes voltam nem nyakig elmerülni a máskor kilátástalannak tűnő helyzetben, csak figyelni, hogy mi történik. Így a konfliktust sokkal hamarabb sikerült tisztázni.

Mélyebb alvást, az eddig megismertektől eltérő nyugalmat, nyitottságot tapasztaltam.

Többen megjegyezték azt is, hogy a közös gyakorlások sokkal intenzívebb élményt, nagyobb elmélyülést eredményeztek, mint az otthoni egyéni meditációk. A tapasztalatok megosztása által a közösség tagjai egymás olyan belső folyamataiba kaptak betekintést, melyek eddig nem voltak láthatóak, közelebb kerültünk egymáshoz.

Sokféle tevékenységben szoktunk közösen részt venni: munkákban, megbeszéléseken, mulatságokban, de a csendes gyakorlások által egy teljesen új minőségű együttlét jelent meg közösségünkben. Talán leginkább a közös zenélés átszellemültségéhez hasonlítható, amikor szavakon és gondolatokon túl a jelen pillanat tiszta valóságában találkozunk. Nem kell hozzá semmilyen szertartásosság, hiedelem, és még zenélni sem kell tudni hozzá. Ez az emelkedett, meghitt légkör természetes egyszerűséggel születik meg a közös szándék és a csend által. 

A 8 hét után felmerült, hogy folytatódjanak tovább a heti rendszeres közös gyakorlások. Így további fél éven keresztül gyűltünk össze hétfő esténként közösen meditálni és megosztani egymással ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat. Még 2 tag csatlakozott a közösségből az alkalmakhoz. Fél év után (ahogy beindult a sűrűbb nyári program) elmaradoztak a résztvevők, az alkalmakat egyelőre szüneteltetjük.

Közözösségre gyakorolt hatás

Megkértem Bognár Gergőt, a csoport egyik tagját, hogy mondja el milyen változásokat tapasztalt közösségi és személyes szinten a folyamat hatására.

Mióta a közösséghez tartozom, most először tapasztaltam, hogy mindenkinél működött a valódi egymásra figyelés, a másik gondolatainak befogadása, átgondolása és az egón túli empatikus reagálás. Szemben a mindennapos kommunikációban megfigyelhető hozott és gyűjtött sérelmek, működési minták, feszültségek miatti reakciókkal.

A közös gyakorlás elmaradása óta látszik, hogy milyen fontos volt együtt, ilyen térben lenni, ahol fel tudtak oldódni a hét közben gyűjtött sérelmek, rossz érzések. A gyakorlás segítségével sikerült folyamatosan alacsony szinten tartani, ami segített, hogy egymás felé sokkal több szeretetet, megértést tudjunk gyakorolni. A gyakorlások abbamaradása óta nem talált másik módszert a közösség, hogy ilyen minőségben tudjon együtt lenni. A megértés, elfogadás töredékére csökkent, a feszültség a térben többszörös.

A gyakorlások során mindenkinek egyénileg is folyamatosan nőtt a lelki energiaszintje, így a hegyi életmód változatos kihívásait sokkal könnyedebben, több erőforrásból merítve tudtuk megoldani.

Személyes szinten mind én, mind a velem szoros kapcsolatban élők könnyen észrevették a változást, amin keresztülmentem ezidő alatt. A 8 hetes folyamat közben szerzett pozitív változások, sikerek után nem okozott gondot, hogy a gyakorlást mindennapjaim részévé tegyem. Most először sikerült az önismeretben ilyen szinten elmerülni, megfigyelni a mintázataimat. Szintén először sikerült az életemben folyamatosan ismétlődő helyzetekre a megszokottól eltérően reagálni, így jelentős változásokat elérni.

A régóta hordozott elakadásokban való előrelépkedés olyan sikerélményt, önbizalmat és hitet ad, amelynek hatására azóta is izgalommal járom a meditációs gyakorlás útjait.

Bognár Gergő
Napi 30 percet érdemes rászánni a gyakorlásra

Mitől függhet a hatásfok?

Van olyan résztvevő, akinek elmondása szerint megváltoztatta az életét ez a 8 hét, és van olyan is, aki nem számolt be jelentős hatásról. Jó lenne rájönni mi okozza a hatásbeli eltérést, és hogyan lehetne fenntartani a közösség működésében tapasztalt pozitív eredményeket. 

Az egyértelműen látszott, hogy aki a 8 hét során valóban betartotta önmagának tett ígéretét és rászánta a napi 30 percet a gyakorlásra, annak beépült a módszer az életébe és azóta is alkalmazza, rendszeresen beszámol pozitív hatásairól. Aki pedig csak alkalmanként gyakorolt egyénileg, bár ott is voltak pozitív élmények a 8 hét során, de nem történt meg a szokás kialakulása és elmaradt a tartós hatás. Tehát jelentős tényező az elköteleződésre és a tervek betartására való képesség.

Abban is különbség látszott, hogy a formális gyakorlás során ki mennyire tudta/akarta végezni a feladatot. Volt aki úgy nyilatkozott, hogy épp nem volt kedve hozzá, de jót gondolkozott a meditáció alatt. Nyilván teljesen más eredmény születik, mint aki komolyan veszi a feladatot, figyelmét újra és újra visszairányítja a feladat tárgyára.

Hozadékai

Véleményem szerint a következő fő előnyei lehetnek a mindfulness módszer alkalmazásának közösségi szinten:

  • a közösség tagjainak fejlődik az önismerete, részletesen megismerik saját mentális és érzelmi működésüket;
  • olyan eszközre tesznek szert, melynek segítségével képessé válhatnak meghaladni egyéni elakadásaikat és így nyitottabban, teljesesebben tudnak kapcsolódni a közösséghez;
  • növekszik az empátia azáltal, hogy rájövünk, a többiek is hasonló dolgoktól szenvednek belül;
  • a közös szándék és közös gyakorlás erősíti a közösségi identitástudatot;
  • az emelkedett, meghitt csendes együttlétek teljesen új közösségi minőséget hozhatnak;
  • erős bizalmi és őszinteségi szint esetén a közösség tagjai emlékeztetni és támogatni tudják egymást a módszer alkalmazásában;
  • a gyakorlatban megtapasztalhatóvá válik a személyiség mögötti/fölötti létezés szintje, ami egyrészt végtelen erőforrás, másrészt a gyakorló mindennapi helyzetekben is könnyebben tud váltani a “én” nézőpontjából a “mi”, vagy “mindenki” nézőpontjába.

A fentiek alapján úgy gondolom, hogy komoly lehetőségek rejlenek a mindfulness módszertan közösségi szinten történő alkalmazásában. Hogy ennek lehetőségeit mélyebben megértsük, tovább folytatjuk közösségi kísérleteinket.

A cikk következő részében a mindfulness módszer elméletével, működési mechanizmusáról és a közösségi alkalmazás hozzávalóiról lesz szó.

Ha bővebben érdekel a módszer és szívesen kipróbálnád, januári programunk leírása itt olvasható: https://www.facebook.com/events/602336781099688


Rólam

Heim-Tóth Miklósnak hívnak. A balaton-felvidéki Hideg-hegyen, egy erdő közepén élek családommal önkéntes egyszerűségben. Az Oxford Mindfulness Center oktatói képzésén végeztem. Nagy hatással volt munkámra és életemre Szilágyi István harcművész mester, valamint Shai Dayan tanítása, a keresztény szemlélődő lelkigyakorlatok és a vipassana elvonulások egyaránt.

heimtothmiklos@gmail.com

https://www.facebook.com/kimikajelenvagyok


A cikk második része itt olvasható…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .