Miért modell a FA, és miért FA a modell?

A közösségi vállalkozás fejlesztés alapja a FA-modell, így gyakran felmerül a kérdés, hogy miért FA ez a modell, és egyáltalán mi is az a modell?

A modell és a makett

Hétköznapi szóhasználatban a modell, mint játékmodell szokott előkerülni, és furcsa mód ennek az összehasonlítása a játékmakettel segítség lehet a közösségfejlesztési modell megértéséhez.

Zulu barátom az előadásaiban úgy szokta bemutatni, hogy mi különbség a modell és a makett között, hogy mutat egy elefánt kinézetű helikoptert, ami furcsamód tud repülni, aztán mutat egy helikopter makettet, ami tökéletes mása az igazi helikopternek, azonban mégsem tud repülni. Az első a modell, mert a lényeg, amitől egy helikopter repülni tud, az benne van. A második a makett, mert csupán felszínes másolata a valóságnak.

Tehát a modell az biztos, hogy valami olyan, ami a valóság lényegét tudja megfogni. A FA-modell is azért “modell”, az én fogalomrendszeremben ez egy adott rendszer lényegi jegyeit és összefüggéseit mutatja meg, azaz azokat a törvényszerűségeket, ami a megértésünket tudja segíteni.

Mentális térkép, mint modell

A FA-modellben a modell a fejünkben lévő képek, gondolatok rendszere, egy gondolati (mentális) térkép a világról, aminek a segítségével eligazodunk a valóságban. A megértett összefüggéseket, rendszert le is írhatjuk, megrajzolhatjuk, ez lesz a leírt modell – mint amilyen a FA-modell -, ami persze csak egy részét képes megfogni a fejünkben lévő mentális térképnek. Ami ennél is fontosabb, hogy a leírt, megrajzolt modellek egyfajta kövületei annak a gondolkozási folyamatnak, ami a fejünkben zajlik például akkor, amikor a közösség alkotásról gondolkozunk.

A FA-modell tehát egyrészt képes arra, hogy bemutassa a közösség – mint az emberi együttműködés legmagagasabb szintjének – lényeges összefüggéseit. Vagyis ebben az értelemben több, mintha csak a pillanatnyi érzékelésünkre hagyatkoznánk a közösségben zajló emberi dinamikák megértésében. Azonban ezzel együtt azt is tudnunk kell, hogy a modell nem a valóság.

A térkép nem azonos a tájjal

A modell kapcsán talán a legfontosabb szemléleti alap, hogy a modell nem azonos a valósággal, tehát a FA-modell, azaz a TreeMap kapcsán mondhatjuk úgyis, hogy a térkép nem azonos a tájjal, mint ahogy Radnóti Miklós, a Nem tudhatom c. híres versében megfogalmazta:

Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj,
s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály,
annak mit rejt e térkép? gyárat s vad laktanyát,
de nékem szöcskét, ökröt, tornyot, szelíd tanyát,

Ezt a szemléleti alapot képek segítségével – reményeim szerint – igen szemléletesen meg tudom nektek mutatni.

A közösségi vállalkozás csapata 2019-ben Pádis hegységben a Boga patak völgyében túrázott. Először elindultunk a Boga patak medrében felfelé, és a Boga-katlan közepéig felkapaszkodtunk. Az első képen azt a helyet láthatjátok, ahol visszafordultunk. Hatalmas sziklafalak vettek körül bennünket, azonban a sűrű erdő miatt inkább csak a patak medret láttuk, annak gyönyörű rendezetlenségét csodálva.

A Közösségi vállakozás csapata pihen a Boga patak medrében
Boga patak felülről és térképen

A második képen ugyanezt a helyet láthatjátok, azonban már felülről. A térkép mögötti völgy a Boga patak völgye. Még az a sziklafal is látszódik, ami lent fölénk magasodott. Persze fentről pici jelentéktelen kis sziklafalnak látszik egy hatalmas hegy aljában.
Úgy fotóztam le a völgyet, hogy a turista térképen ugyanaz, ami a valóságban lent, az a térképen is látható legyen.
Ez a kép szemléletesen megmutatja, hogy a térkép nem azonos a tájjal. Bár minden lényeges elemet láthatunk rajta, sőt többlet információt is tartalmaz, hiszen rá van írva a hegyek magassága, a kilátók, patakok neve, a barlangok és turistaútak jelölve vannak, sőt a szintvonalak jól mutatják, hogy hol a legmeredekebb. Ezért a térkép alapján jól meg tudjuk tervezni a hazafelé vezető utat. Ezzel együtt a térkép mégis rengeteg dolgot nem tud a valóságról. Pl nem tudja, hogy milyen gyönyörű a Boga patak völgye, és az sem látszik, hogy hol vannak olyan hatalmas sziklák – ha nem a kijelölt turista úton akarunk menni -, amit már hegymászó felszerelés nélkül nem tudunk megmászni. Hiszen itt a térképen ez csupán egy kék vonal és néhány szintvonal meg sziklafal jelzés. Arról sem tud semmit mondani nekünk, hogy milyen hideg a vize a pataknak, és a lábunk előtt lévő mohának milyen varázslatos színe vagy puha érintése van.

Ugyanez elmondható a fejünkben lévő mentális térképről is. Bármennyire próbáljuk pontosan leképezni a közösségünk valóságát, a fejünkben lévő modell soha nem képes azt teljes komplexitásában, az összes összefüggésében és legfőképp dinamikájában megfogni. Azonban az is igaz, hogy a mentális térképünk – a turista térképhez hasonlóan – többlet információt is tartalmaz ahhoz képest, amit érzékelünk az itt és mostban a közösségünk valóságából. A múltban történtekre való visszaemlékezés, az ebből levont tanulságok, a viszonyrendszerünket meghatározó törvényszerűségek és mindebből származó intuícióink sokkal jobban segíthetik, hogy megértsük a közösségben zajló emberi dinamikákat, mintha mindig csak a pillanatnyi érzékelésünkből, érzéseinkből indulnánk ki.

Tehár a FA-modell megértése és annak alkalmazása egy olyan eszköz lehet a közösségek vezetőinek a kezében, ami segítheti abban, hogy a folyton változó emberi dinamikák közepette, azok komplexitása ellenére is esélye legyen jó – azaz a közösség fejlődését szolgáló – döntéseket hozni.
Fontos! Ez nem azt jelenti, hogy a Fa modell egy olyan algoritmus, amit betáplálva a közösségbe biztos, hogy jó eredményt fog kidobni. A Fa modell csupán egy rendszergondolkodási térkép, egy vezetői eszköz.
A térkép elsősorban abban segít, hogy elkezdj rendszerszemléletben problémákat megoldani. Ezzel beindulhat a tanulás, a vezetői minőség fejlődése, amin keresztül egyre több mindent érthetsz meg a saját közösségedről, egyre mélyebb szinten ismerheted meg a közösséged tagjait, és egyre nagyobb eséllyel leszel képes megoldani a törvényszerűen jelentkező problémákat, konfliktusokat.

Miért FA?

Mert:

  • a fa is egy élőrendszer,
  • a fa magától nő,
  • a fa minden része szolgálja a nagy egészet,
  • a fa az erdőt is szolgálja,
  • a fában áramlik az élet,
  • a fa alatt meg tudunk pihenni 🙂

A fa tehát szimbóluma annak, hogy a közösség nem egy mérnöki rendszer, hanem egy élő rendszer, azaz ÉLETFA. Természetesen ennek a közösség vezetése szempontjából is meg van a maga jelentősége, hiszen minden ember egyedi és megismételhetetlen, így az emberek által alkotott közösségek is ilyenek, ahogy minden fa más és más, és mégis vannak törvényszerűségek, amelyek meghatározzák az életüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .