Szakmai hitvallásom

Teoretikus természetű ember vagyok, hiszek abban, hogy a dolgok természetének megértése hozzásegít ahhoz, hogy a gyakorlatban is működővé fejlesszük az olyan szubjektívnek látszó dolgokat, mint a közösségi minőség.

Személyes küldetésemnek érzem, hogy segítsem azokat akik közösségben szeretnének élni, akik abból szeretnének megélni, ami a természetük szerinti nekik való, amiben boldogok tudnak lenni, miközben társadalmi jót is teremtenek.
Van egy álmom, hogy a közösségi vállalkozások a közösségi alapú gazdaságfejlesztés legfontosabb intézményei lesznek, és ezen az úton egy emberhez méltóbb, fenntarthatóbb társadalomhoz érünk el.

Szakmai pályám bemutatása

Végzettségem szerint tanár vagyok, ma szervezet-, és közösségfejlesztő, tréner, facilitátor, coach van a névjegykártyámon, de a lényeg nem változott, segíteni az embereket és az emberek alkotta élőrendszereket (szervezeteket, közösségeket), hogy céljaikat egyre tudatosabban tudják megvalósítani.

A civilséget a zöldmozgalomban kezdtem (1989 –től az E-misszió Természet-, és Környezetvédelmi Egyesület önkéntese vagyok), az eltelt több mint két évtizedben több civil szervezetnek a tagja, alapító tagja, vezetőségi tagja lettem. Jelenleg az Inspi-Ráció Egyesület szakmai vezetője vagyok és a Polyán Egyesület elnöke, a Nyíregyházi Kosár Közösség egyik alapító tagja mindegyik szerveződést a saját közösségemnek tartom és közösségi vállalkozásként tekintek rájuk.

Gyakorlatban tanultam a szervezet menedzsmentet, és gyakorlatban sikerült az első szervezetfejlesztést is megélnem (E-misszió, 1996), mint résztvevő. A saját bőrömön tapasztaltam, hogy a szervezetfejlesztés során alkalmazott módszerek milyen sokat tudnak segíteni egy szervezet éltében. Ez a tapasztalat indított arra, hogy elkezdjem képezni magam ebbe az irányba „hogy ne keljen mindig Pestről hívni facilitátort”. Így 1998-99-ben megszerveztem egy két éves facilitátor képzést, amit mint résztvevő el is végeztem, majd trénerséget, mediációt, közösség fejlesztést, coachingot tanultam, így elemeiből raktam össze a szervezetfejlesztéshez szükséges kompetenciákat. A megszerzett tudást először az Ökotárs Facilitátor csoportjának tagjaként az ÁSZ programban kezdtem gyakorolni, ahol több civil szervezetfejlesztését végig vittem, mint co-tanácsadó. Eközben alakítottuk meg az Inspi-Ráció Egyesületet (2002), amelynek a kereteiben mai napig dolgozok.

Eközben 2000-ben feladva addigi fizetős munkahelyemet (Nyíregyháza MJV Polgármesteri Hivatala) civil vállalkozó lettem. Ma már nyugodtan merem hirdetni, hogy a civil vállalkozói lét egy teljesértékű karrier lehetőség, sőt közösségi vállalkozási formában egy jobb társadalom alapintézménye lehet.

Jelenleg a közösségi vállalkozás mint új szervezeti modell és az ezt segítő természetünk szerinti szervezet-, és közösségfejlesztési módszertan kimunkálásán dolgozom.