Közösségi vállalkozás cégeknek

Úgy érzed a cégednek megújulásra van szüksége?
Szükséged lenne új vezetőkre, akik munkát, felelősséget vesznek le a válladról?
Szeretnéd motiválni a munkatársaidat, de nem tudod hogyan?
Értékesnek tartod a munkatársaidat, ezért szeretnéd megtartani őket?
Szeretnéd vonzóvá tenni a cégedet a munkavállalók új generációja számára?
Szeretnéd, ha a beosztottaid munkatársak lennének?
Szeretnéd, ha a munkatársaid a hibáztatás helyett a probléma megoldására koncentrálnának?
Szeretnéd már ma elkezdeni megteremteni a jövő munkahelyét a céged sikere érdekében?
Akkor a közösségi vállalkozást neked találták ki!

Vágvölgyi Gusztáv - Pabló
Vágvölgyi Gusztáv – Pabló

közösségi vállalkozás fejlesztő

Tudom, hogy TE nem véletlenül vagy ezen az oldalon: Keresel valamit, ami még hiányzik az életedből. Keresed a valódi közösségedet, de ezzel együtt nem szeretnél rózsaszín álmokat sem kergetni. Túl vagy már sok csalódáson az emberi kapcsolataidban. Már nem először futottál neki annak, hogy megtaláld azt az embert, azt a tulajdonostársat, vezető társat, munkatársat, aki megért téged, aki valódi TÁRS tud lenni, és már lehet nem is hiszel abban, hogy ez a mai világban, ezekkel az emberekkel lehetséges. De tudom, ha itt vagy, akkor legalább a kíváncsiság nem halt meg benned, és a kíváncsiság mélyén még ott van a remény, hogy olyan vállalkozásod legyen, amiben valódi társakat találsz ahhoz, amit szeretnél még megvalósítani az életedben.

Ha ez így van, akkor jó helyen jársz! A közösségi vállalkozás – a jövő szervezeti modellje – megvalósítható a mai világban is, a mai emberekkel. Azonban ha ehhez varázspálcát vársz tőlem, akkor nem jó helyen jársz. A varázslatnak benned kell megtörténnie, neked kell olyan vezetővé válnod, aki képessé válik a valódi közösségi minőség megteremtésére. Én támogatni tudlak ebben, segíteni, hogy olyan vezetővé válj, aki képes valódi közösséget teremteni.

Ha ezt komolyan szeretnéd, akkor egy időre én is társként szegődök melléd, hogy képessé válj a reményből valóságot teremteni.

Mitől lesz közösségi egy vállalkozás?

Egy vállalkozás attól válik közösségivé, hogy a benne dolgozók valódi közösséget alkotnak.

Min múlik, hogy valódi közösséged legyen?

Elsősorban a vezetőn. A vállalkozás vezetőjének, tulajdonosának az elhatározása szükséges ahhoz,  hogy olyan közösségi minőség alakuljon ki, mely a sikeres közösségi vállalkozás alapja. A csapaton belüli kapcsolatok száma, és azok minősége határozza meg a közösség minőségét. Nyílt kommunikációval, az önállóság támogatásával, átlátható rendszerekkel, személyre szabott vezetéssel, a hibáztatás helyett, a probléma megoldás kultúrájának erősítésével lehet mindezt előmozdítani.

Miért jó nekem – tulajdonosnak, cégvezetőnek –  a közösségi vállalkozás, mint szervezeti modell?

Ha elindul a csapatunk a valódi közösségi minőség felé, akkor a munkatársak egyre inkább magukénak érzik a céget, ezért fontossá válik  számukra annak jó működése. Az elköteleződés növekedésével csökken a fluktuáció, így az abból származó veszteség.

A jó közösségi minőség egyszerre képes pszichológiai biztonságot és őszinte, nyílt, konfliktusokat is felvállaló  munkahelyi légkört eredményezni, ez az alapja annak, hogy közösen képesek legyetek megoldani bármilyen céges problémát.

Tehát összességében a tulajdonosi szemlélet, a motiváció, a lojalitás, a felelősség vállalás, az őszinteség növekedése azt eredményezi, hogy a céged életképesebb lesz.

A közösségi vállalkozáshoz a  cég formán a tulajdonosi szerkezeten is változtatni kell?

Nem! Attól, mert egy cég törekszik a közösségi vállalkozás felé a jogi formájának, a tulajdonosi viszonyoknak nem kell feltétlenül változnia. Azonban a valódi közösségi minőség törvényszerűen jelent nagyobb bizalmat egymás irányába, a munkatársak részéről egyre nagyobb felelősségvállalást, ami pedig természetesen eredményezheti azt, hogy a tulajdonos szeretné a cég iránti tulajdonosi felelősség vállalást is megosztani munkatársaival, akkor a cég érdekeit figyelembe véve egy dinamikus tulajdonosi rendszert lehet kialakítani. A tulajdonosi szerkezet közösségivé válása, pedig az eddigi csak a tulajdonos vállán nyugvó, a cég jövőjét biztosító, a fizetések kitermeléséért folyó küzdelem felelősségének a megosztását is jelenti, ami a tulajdonosnak jobb életminőséget eredményezhet.

Mi a valódi közösségi minőség?

Legegyszerűbben a valódi közösségi minőséget a bizalomra alapozott, jó emberi kapcsolatokkal lehet leírni. Egy ilyen munkatársi közösségben az emberek biztonságban érzik magukat, ezért képesek a munkahelyi közegben természetesen kialakuló konfliktusokat felvállalni és feloldani, ami jelentősen elősegíti a hibák, problémák kreatív megoldását. Az ilyen csapatra a konstruktív, egymást segítő együttműködés a jellemző, ami a nagyobb teljesítményt, és hatékonyabb munkavégzést eredményez, miközben az emberek jól érzik magukat. Ezt nevezhetjük: boldog munkahelynek.

Lehetséges ez a mai világban?

Minden cégvezető azzal küszködik, hogy az emberek egy bizonyos ponton túl nem képesek a csapat, a cég érdekét látni, ezért csapat munka helyett “sunnyognak”, “ügyeskednek”, és a végén “jól átvernek”. Ez korunk egyik kihívása, a társadalmunk nagy részére még erősen egocentrikus tudatossági szint a jellemző, így a munkatársaink nagyobb része is így érkezik meg hozzánk.

Ebben az esetben valóban igaz, hogy “csak magadon keresztül változtathatod meg a világot”, azaz a vezetői minőség, ami képes ezt a tudatosság emelkedést beindítani és elérni, hogy a saját csapatod átlépje azt a határt, ahol létrejön a valódi közösségi minőség.