Új irányok, új lehetőségek, új társak

Ilyen volt 2021 a Közösségi Vállalkozás csapatának

Meg kell, hogy mondjam alapvetően elég türelmetlen alkat vagyok. Különösen igaz ez akkor, ha rátalálok valami értékes ügyre, amelyben hiszek és amelybe szívesen fektetek energiát. Ilyenkor a szemem előtt már inkább a végcél lebeg, hogy hova akarok eljutni, pontosabban, hol akarok most azonnal lenni, és az odavezető utat, amely számos lépésből áll, gyakran nem veszem észre. Sokszor így vagyok a Közösségi Vállalkozással is. Szeretem, hiszek benne, az ügyben, amit képvisel, és az emberekben – társaimban – akik alkotják. Az, amit el szeretnénk érni, számomra egy olyan világ, amelyre mindig is vágytam. Lehet, hogy épp ezért vagyok türelmetlen, hiszen sok évig kerestem azt a közeget, azokat az embereket, akik hasonlóan látják a világot, mint én, hasonló eszmékben hisznek, és végre nem én vagyok az érthetetlen csodabogár. De a megvalósulást most is azonnal akarom …

Valahogy így voltam 2021 év végén is. Mintha egy “áttörésre” vártam volna, ami nem történt meg, azt gondoltam, nem haladunk eléggé. Ezért különösen jó hatással volt rám a szokásos évi egyszeri “stratégiázás”, merthogy az egyik első dolgunk volt összefoglalni az évet, annak minden örömével és bánatával együtt. És rájöttem, hogy igazából sok fontos lépést megtettünk 2021-ben. 

Közösségi facilitátor képzés

Először is befejeztük az első sikeres közösségi facilitátor képzés az Ariadné műhelyen belül, amely teljesen egyedi, és mi fejlesztettünk ki. Ráadásul a képzés során is folyamatosan alakult – részben mert a résztvevők maguk is alakították némileg, részben, mert a járvány miatt az eredetileg 6 hónaposra tervezettből 9 hónapos képzés lett, ezért menet közben új tananyagot is kellett alkotnia a két szakmai vezetőnek, Vágvölgyi Gusztáv-Pablónak és Szép Évának.

Most van az országban 17 közösségi facilitátor, de számomra nem ez a legjobb az egészben, hanem hogy ők nem csak úgy egy “légüres” térben vannak, hanem folyamatosan kapcsolódnak azóta is egymáshoz, egymást segítik a tapasztalataikkal, tudásukkal sokszor csupán a jelenlétükkel is. Nem csak kaptunk egy papírt, amely jól mutat egy keretben a falon, vagy a hütőre mágnesezve, hanem ez a tudás folyamatosan él és alakul, ahogy mi magunk alakítjuk tovább. Lett valami sajátos kapcsolódásunk egymáshoz, vannak kifejezéseink, szavaink, amiket csak mi értünk, vannak saját, “belső” történeteink, cinkos összenevetéseink Pali, Ábel és a közösségük fiktív sztorija mentén, amelyből talán a legtöbbet tanultunk. Kicsit olyan, mintha lenne egy új “családom”, még úgy is, hogy akár sok idő is eltelhet két találkozás között, mégis, talán nem túlzás, ha úgy érzem, hogy most már egész életemben valamilyen szinten összekapcsolódom velük. A közösségi facilitátor képzésről itt olvashattok bővebben, a következőre pedig már fogadjuk az előjelentkezéseket.

TreeMap Tábor

2020-ban tartottuk az elsőt, tavaly pedig folytattuk, így már van összehasonlítási alapunk. Egy nappal bővített, de alapvetően ugyanaz a szakmai tematika – mégis, egészen más hangulatú tábort zártunk. Részben azért, mert hiszen a Táborban zajló dinamikákat maguk a résztvevők hozzák be, és “nagyon különböző közösségekből, különböző települési, szellemi háttérből érkező emberek” érkeztek ide, köztük olyanok is, akik már az első táborban is részt vettek. 

Egyik este Sall Fanni, a Nyimi Öko Közösségegyik tagja jött el hozzánk, és hozott egy kis szeletet az Európai Ökofalu Hálózattól (GEN Europe). Egyik este Tóth Miklóssal képvetítés mellett elmesélték az az évi, európai ökofalvakban szerzett élményeiket, másnap pedig bemutatták a Hálózat Clips programjának egyik nagyon érdekes módszerét – ennek demójában én is részt vettem. A Clips módszer amúgy nagyon hasonló alapokon nyugszik, mint a Fa modell, és most azon gondolkozunk, hogyan integráljuk jobban a Tábor tematikájába.  

Ha bővebben érdekel, milyen volt a 2021-es TreeMap Tábor, elolvashatod itt, és az ideire már jelentkezhetsz is. A szokásos augusztus végéről most előrehoztuk június végére. 

TreeMap Tábor 2021

Közösségi udvar a Gyüttment Találkozón

Ahogy mindig, most is külön programhelyszín volt a Gyüttment Találkozón – igen, most tlaálkozó volt, nem pedig fesztivál  a közösségi udvar Pabló és Éva vezetésével, Minden évben már tematikus témát hoznak a közösségi udvarba, ezúttal azt választották, milyen hatása van a közösségekre a párkapcsolatoknak, férfi-női szerepeknek. Hiánypótló téma, előtte már hónapokkal azt tapsztaltuk, különböző közösségekből, hogy ez valahogy mindenhol hangsúlyos lett, a tapasztalatokat el is kezdtük feldolgozni. A programokat két sátorban tartották, az egyiket – amelyben a női kör ült össze – magunk között csak Seherezádé sátrának hívtuk, mert tényleg úgy nézett ki:  gondos női kezek fehér leplekkel teljesen körbe borították a területet úgy, hogy az eredeti katonai sátorból végül semmi nem látszott. Nagyon hangulatos volt!

A programok lényegét Sall Fanni, a Közösségi Udvar önkéntese segített összefoglalni: ezt a nehezen megközelíthető – és sok helyen tabu – témát, vagyis a párkapcsolatot, szexualitást, férfi-női szerepeket, jártuk körül olyan, mindenkit érintő helyztek megbeszélésén keresztül, mint például, hogy milyen hatással vannak a párkapcsolati dinamikák a többi emberrel való együttműködésre, vagy milyen hatással van a gyerekekre, hogyha nem csak a szülők mintáit látják, hanem egy nagyobb közösségét. Állandó udvargazdaként Szőke Karola is csatlakozott a csapathoz, és volt állandó coaching is az udvarhoz kapcsolódóan. Ahogy már említettem, működött egy női- és egy férfi kör is, külön öröm, hogy utóbbi azóta is folytatódik. 

Forrásteremtő csoport

Ebben a munkacsoportban nem csak a Közösségi Vállalkozás csapata vesz részt, hanem olyan emberek, akik más-más területről érkeztek, de hozzánk hasonlóan gondolkodnak, hasonló eszmékben hisznek, és hasonló világot építenek. 

Ennek célja, hogy az alakuló vagy már meglévő kisközösségek problémáit segítse megoldani, ezek megoldásához forrást teremtsen. Ezért ebbe a csoportba olyanokat hívtunk meg, akik már régóta kapcsolódnak a kisközösségekhez; fejlesztőként, saját közösségükben szerzett tapasztalatokat megosztva, közösségeket tudásmegosztással segítve. Féléves találkozóinkon megbeszéljük, hogy milyen lehetőségeket látunk az összekapcsolódásra a közös cél elérése érdekében.  Ennek eredményeképpen például a Hideg-hegyi Menedék és a Nyimi öko Közösség idén önkénteseket fogad a Szatyor Egyesület mentorálásával, ill. elindul egy nagy pályázati projekt, mely keretében 3 országból 40 fiatalt fogunk a közösség és a közösségi vállalkozás rejtelmeibe beavatni. 

Amit látunk, hogy hiányzik a csapatból, az a menedzsment kapacitás és a pályázatokon túli források bevonása. De már az idei év elején már ebben is történt előrelépés. 

Ebben a témában szívesen fogadunk minden ötletet, javaslatot, kapcsolatot, segítséget.

Közösség indító webinár

Ilyet most csináltunk először, de szerintem nem utoljára. Pabló és Éva tartott egy online előadást a közösségindításról, pontosabban annak nehézségeiről, elakadásairól, kudarcokról, csalódásokról – merthogy a “pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve” – és a lehetésges megoldásokról. A nagyjából egyórás előadást Miklós kisebb részekre bontotta, és ezekre egy online alkalamt szerveztünk: egy-egy néhány perces, konkrét témát körüljáró rész után meghívott vendégekkel Pabló és Éva beszégetett, de a nézők is kapcsolódhattak, tehettek fel kédéseket. Két ilyen alkalmat csináltunk – mert egybe nem fért bele -. mindkettőt én moderáltam. Amellett, hogy fárasztó volt egyszerre sokmindenre figyelni, nagyon élveztem: hiába láttam már előtte az előadást – mondhatni, szinte fejből tudtam – a meghívott résztvevők tudtak újabb színeket belevinni, a résztvevőktől érkező kérdések pedig új kapukat nyitni. Szerintem találkozhattok még velünk hasonló formátumban. 

Közösségépítők Facebook csoport

Eddig is volt egy csoportunk, az Életképes Kisközösségek, amely egy zárt csoport volt, és úgy éreztük, valamilyen szinten eljutottunk a határáig, nehéz már még több embert bevonni, ezért egy nyílt csoport létrehozása mellett döntöttünk. A csoport nyílt, bárki csatlakozhat, akit érdekelnek a közösséghez kapcsolódó témák, de elég komoly koncepciót építettünk rá: mindig van egy központi téma, témagazdával, aki az adott témához kapcsolódóan oszt meg cikkeket, forrásokat, egyéni gondolatokat, és ehhez várjuk minden csoporttag kapcsolódását, hozzászólását. A téma lezárásakor pedig a témagazda egy összefoglalót ad az adott témában beérkező inputokról. Fontosnak tartjuk, hogy az oldal témája ne higuljon fel, ezért adminok hagyják jóvá az egyes bejegyzéseket.

A nyílt csoportot itt találjátok.

Új taggal bővültünk! 

Komolyan mondom, ez az idei legjobb élményem, pedig nem is projektez kapcsolódik, hanem személyhez. Sall Fanni, a Nyimi Öko Közösség tagja csatlakozott a Közösségi Vállalkozás csapatához, így most már öten vagyunk. Na jó, nekünk ez nem volt váratlan, hiszen már eddig is több szálon kapcsolódik hozzánk, de most “hivatalosan” is KV-tag lett. Az ő nagyon egyedi – és nekem nagyon tetsző – illusztrációját láthatjátok például a Közösségépítő csoport coverképén, és hamarosan a legtöbb cikkünkben, írásunkban, posztunkban. 

Számomra az egyik legjelentősebb akcsplódás Fannival a stratégiázásunk után volt, amikor Nyíregyházáról együtt utaztunk vissza Budapestre. A Közösségi Vállalkozás ugye egy közösségi vállalkozás szeretne lenni, amelynek lényeges része a “közösségi” szál. Olyan inspirációt kaptam tőle, amelyen már korábban is gondolkoztam, tehát hogy hogyan tudjuk mi a belső viszonyainkat, az egymáshoz fűződő kapcsolatunkat javítani. Úgy éreztem, illetve érzem most is, hogy ebben (is) igazi társra találtam benne. Ebben a beszélgetésben az derült ki számomra, hogy nagyon sok kapcsolódási pontunk van pusztán a személyiségünkben, kiderült, hogy ő hasonló érzéseken, élményeken ment keresztül évekkel ezelőtt, mint amiben most én vagyok, ez pedig számomra nagyon megerősítő. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .