Treemap tábor 2021 – ahogy mi megéltük

Az alábbi cikket nem Forrai Marcsi írta, ő csak közzétette. Alkotói a TreeMap Tábor két résztvevője, Nagy Orsolya Réka, és Hende Balázs, a Szuperszónikus vasalódeszka alapítói.

Élénken él bennünk minden, amit a táborban tapasztaltunk. A kapcsolódások, a tanultak, az együtt megélt élmények, a csoportdinamikák. Éva és Pablo egy nagyszerű tábort rakott össze, sokat jelentett, hogy ott lehettünk, és teljes szívünkből ajánljuk másoknak is a részvételt, akik közösségben, közösségi vállalkozásban gondolkodnak.

Van egy vállalkozásunk. Most már tudjuk, hogy közösségi vállalkozásunk van, és bár még mindig keressük ennek a fogalomnak a pontos értelmét; számunkra fontos értékeit, összetevőit, sokat tisztult a kép a tábor során.

Talán a legfontosabb, amit megértettünk, hogy valódi közösséget kell létrehoznunk, ha úgy akarunk dolgozni, ahogy az a szívünknek kedves, és ahogy azt már korábban, még a tábor előtt elképzeltük. A táborban töltött délelőttök során megtanultuk annak elméletét, mit is jelent a valódi közösség, milyen összetevőkből áll, kik a szereplői, résztvevői, mik a legfőbb dinamikák, amik mozgatják, alakítják, táplálják és rombolják. Mindennek azonban nemcsak az elméletét kaptuk kézhez, hanem délutánonként valódi közösségben dolgozva a többi résztvevővel a gyakorlatban is megtapasztalhattuk egy közösség megalapítását, létrejöttének folyamatait, a vezetői szerepeket, konfliktushelyzeteket, és azok megoldási lehetőségeit. Az új ismeretek elsajátításán, megtapasztalásán túl kaptunk visszaigazolást arra is, hogy amit eddig elértünk, és ahogy cselekedtünk, az már a valódi közösség kialakításához vezet minket.

Mit adott nekünk, mint induló közösségi vállalkozásnak a tábor?

A legfontosabbnak azt érezzük, hogy nincs két egyforma közösség, és nemcsak azért, mert különbözőek a céljaik, hanem azért, mert nincs két egyforma ember sem. Minden közösséget különböző személyek alkotnak, ezért törvényszerű, hogy minden közösségnek különböző szabályok szerint kell működnie, különböző célok mentén, a tudatosság különböző szintjein. Ahhoz, hogy a mi vállalkozásunk valódi közösségi vállalkozásként működhessen, egyéni szinten mindannyiunknak tisztában kell lennünk saját mozgatórugóinkkal, azzal, hogy mik a vágyaink, mi éltet minket, kikkel tudunk jól együttműködni, mik az erősségeink, és mik a gyengeségeink. Mindehhez pedig önismeretre van szükség. Tehát az a vállalkozás, amit mi valódi közösségi vállalkozásnak tudunk értelmezni, olyan emberekből áll, akik törekednek a minél tisztább, minél erősebb önismeretre. Fontos, hogy a közösség tagjai törekedjenek a bizalom alapú szoros emberi kapcsolatokra. Konklúzió: számunkra a valódi közösség tudatosan élő, egymáshoz közel álló, bizalmas kapcsolatban lévő emberek közösségét jelenti, akik őszintén meg tudnak beszélni mindent egymással.

Nagy tanulság még, hogy a közösségnek szüksége van vezetőkre. A vezetői szerep minta bennünk – mostmár látjuk – rosszul volt behuzalozva. A vezetés különböző szintjei (stratégiai, operatív és integrátor) elkülönülnek egymástól, és minden szintű vezetői kompetenciára szükség van ahhoz, hogy a közösség működőképes legyen. Itt is lényeges tehát az önismeret, hogy a vezető tudja, magáról, hogy milyen személyiségstruktúrával rendelkezik, ebből következően melyik vezetői szinten képes a leginkább a közösség javát szolgálni. Fontos még, hogy avalódi közösségi vezetőket a közösség választja, oly módon, hogy bizalmával támogatja a vezetői szerep felvállalásában. A vezető legfőbb dolga, hogy facilitája a folyamatokat, és elhárítsa az akadályokat az önszerveződés útjából. Nem autokratikus módon működik, hanem szerves része a közösségnek, figyel, folyamatosan értékel, és mindig olyan irányba fordítja a kormánykereket, ami a közösség érdekeinek leginkább megfelel.

A közösségi vállalkozás működése során mindig erős figyelemmel kell lenni arra, hogy a közösség tagjai éppen milyen szerepet játszanak a közösség életében. Hogy éppen ki az alfa, ki az őt támogató béta, és leginkább, hogy ki van omega szerepben, és ezzel milyen nehézségekre, anomáliákra, félelmekre, hiányosságokra mutat rá.

Nincs megalkuvás! Az egyéni célokat nem szabad a közösségi célok alá rendelni. Ezalatt azt értjük, hogy ha a közösség hajója más irányban halad, mint amerre a közösség tagja szeretne, akkor ideig óráig alá tudja rendelni magát a közösségi akaratnak, de végül az egyéni individuális céljai felül fognak kerekedni, és az önmegvalósítás belső kényszere ki fogja őt pörgetni az adott közösségből. Ezért nagyon fontos tehát, hogy egyrészt mindenki tisztában legyen a saját céljaival, másrészt megtalálja, vagy épp megépítse azt a közösséget, közösségi vállalkozást, ami ezeket az egyéni célokat teljes mértékben támogatni tudja. Meg kell keresni és meg kell találni tehát azokat az embereket, akikkel aktuálisan (vagy talán már születésünk előtt) egy irányba állítottuk a hajónkat.

A mi kis közösségi vállalkozásunk: szuperszonikusvasalodeszka.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .