A nagy lépések éve

Tavalyi történések és idei tervek a Közösségi Vállalkozás csapatában

A tavalyi év rendhagyó volt a járvány miatt szinte mindenkinek, így nekünk is. Egyes tervezett programjainkat nem tudtuk megtartani, másokat az online térbe kellett átszerveznünk. Ez persze nem vette el a kedvünket a különböző közösségfejlesztő programok szervezésétől, máris több ötletet tartogatunk az idei évre. De előbb röviden összefoglaljuk a Közösségi Vállalkozás 2020-as évét. 

2020 számokban: 

 • 2 TreeMap tréning
 • 1 (és egyben az első) TreeMap Tábor 
 • 1 (és egyben az első) közösségi facilitátor képzés
 • 38 tréning résztvevő
 • 27 tábor résztvevő
 • 19 közösségi facilitátor-tanuló
 • 35 elért közösség, illetve szervezet 
 • 7 előadás
 • 1 módszertani műhely
 • összesen több, mint 500 előadás hallgató
 • 3 podcast és 4 videó az előadásokról
 • 1 elindított podcast csatorna
 •  több tucatnyi  cikk és poszt

Konfliktus hangoló előadássorozat – személyesen, majd online

Február elején kezdtük a kéthetente tartott Konfliktus hangoló 6 részesre tervezett előadássorozatot Budapesten, a Gólya Közösségi házban. Az előadás-sorozat a közösségek tagjainak különbözőségeiről, az ebből adódó konfliktusokról, illetve azok megoldási lehetőségeiről, az összeszerető- és vezetői szerepekről, valamint a tisztázó beszélgetésekről szólt. Az első háromra, amelyeket még személyesen tartottunk, alkalmanként több mint 30-an voltak kíváncsiak, a többit a járvány miatt az online térbe szerveztük, így átlagosan száznál is több hallgatót értünk el epizódonként. És annyi kérdés érkezett a témában, hogy végül még egy hetedik alkalmat is szervezünk, amelyen csak a válaszokra fordítottunk időt. Az előadás-sorozathoz kapcsolódva egy módszertani műhelyt is szerveztünk, ahol játékos gyakorlatokkal, technikákkal segítettük a résztvevőket a közösségükben rejlő különbözőségek megértésében, és a konfliktusok kezelésében. 

Konfliktus hangoló

TreeMap tréning, ahol megismered a Fa-modellt  

Az eredetileg márciusra tervezett TreeMap tréninget a járvány miatt júniusra halasztottuk – végül ez, és az októberi alkalom is teltházas lett. A résztvevőkön keresztül számos közösséget, szervezetet értünk el – többek között a Nyimi Öko Közösséget, a zuglói Zuniverzum ökoközösséget, az Ökosziget Szövetkezetet, a Bercelszegi öko Kisközösséget, a Rügy Egyesületet, a Sziget Kosara bevásárlóközösséget, vagy a Pécsi Kosár Közösséget. Megismerhették a Fa-modellt, amely megkönnyítette számukra az eligazodást a közösségeik törvényszerűségeiben, és az addig megoldhatatlannak tűnő emberi viszonyrendszerekben. De beszéljenek inkább a résztvevők: 

“Nagyon jók voltak a példák, amik a miénkhez hasonló közösségből voltak. Már látom a kommunikáció jelentőségét.”

“Már maga a fa, mint szimbólum is megszólított. Alapvető dolgokat nyitott ki a modell.” 

“Ez a mondat betalált: “közösségi kapcsolódásokon keresztül gyógyulunk”.”

“Rengeteg lekesítő és megnyugtató inger ért. Letisztítottuk a  belülről átláthatatlannak tűnő kapcsolódásokat.”

“Demotiválva érkeztem, és inspirálódva távoztam.”

“Tetszik az az áramlás, ahogy az egyén összekapcsolódik az üggyel. A saját életemben lévő viszonyra tudom vetíteni.”

Előzetesen itt lehet jelentkezni TreeMap tréningre: https://forms.gle/wLhgyeXhyh72MhPa8

Az egyik TreeMap tréning

TreeMap Tábor, a közösségi indítómotor

A járvány hatására az elmaradt programok miatt felszabaduló szervezői energiát egy régóta dédelgetett álmunkra, egy nyári egyetem megszervezésére fordítottuk. 27 résztvevő augusztusban 5 napot töltött el együtt csodálatos környezetben, egy alakuló ökoközösség, a Pécsely melletti Hideg-hegyi Menedék területén. A TreeMap Tábor gyakorlatorientált képzésén a saját bőrükön tapasztalhatták meg egy kisközösség alakulásának kezdeti lépéseit. A tábor nagy sikere, az élmények, tapasztalatok arra ispiráltak minket, hogy idén is megszervezzük a TreeMap Tábort. Lássuk, kinek ajánlják az első tábor résztvevői: 

“Ajánlom a közösség működését kipróbálni és az önismeretüket elmélyíteni vágyóknak 

valóságos élethelyzetekben – valóságos emberekkel. Az igazi történések és megnyilvánulások tökéletesek tapasztalatszerzéshez és önismeretünk elmélyítéséhez. A végén mindenki “más emberként” távozik, ez garantált. “

“Mindenkinek ajánlom, aki valamilyen közösségben él, ideértve egy sima munkahelyet is, mert számomra penge élesen megmutatta, hogy az emberek mennyire különbözőek és ebben a színességben mégis lehetséges a harmónia, csak meg kell tanulnunk érzéseink és meggyőződéseink hangoztatásának bátorságát összhangba hozni a mások érzéseinek és meggyőződéseinek a tekintetbevételével.” 

“Azoknak, akikben erős vágy él a Közösségben Létezésre és vállalják az ehhez vezető munkás utat, úttörést! Készüljetek csodás élményekre és sok erőfeszítésre, ami az egyéni lélek korában a Közösségek felépítéséhez, megerősítéséhez, és fenntartásához szükséges! Más út viszont szerintem nincs a Boldog, Teljes Élethez!”

“Ajánlom gyakorlatilag mindenkinek, aki együttélői közösségben, szoros emberi együttműködésekben képzeli el az életet. A legjobb gyakorlóterep, igazi gyöngyszem!” 

“Pabló és Éva tudása és tudásátadása meg van alapozva elméletekkel, tudományos kutatásokkal, mégis képesek játékokkal, feladatokkal saját élményeken keresztül vezetni az embereket és a csoportokat a folyamatban, ahol ezek az elméletek megkapják valódi jelentőségüket. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne többet tudni a csoportok, közösségek működéséről, saját helyéről, szerepéről a közösségben.”

És hogy milyen volt a tábor, hogy érezték magukat a résztvevők, kiderül beszámolónkból: https://kozossegivallalkozas.hu/treemap-tabor/

Bár az idei tábor helyszíne és időpontja is még szervezés alatt áll, érdeklődni már lehet: https://forms.gle/MQrPkksCqaXoREFDA

Az első TreeMap Tábor

Ariadné műhely, a közösségi facilitátor képző

Szintén egy újdonság: szeptemberben első alkalommal indítottuk el fél éves közösségi facilitátori képzésünket. Célunk, hogy segítsük a közösségekben a vezetés fejlesztését, különösen az emberi kapcsolatokra is figyelő természetes vezetést. A több, egymásra épülő tréning a meglévő öko-közösségek integrátorait, vagyis Pabló kifejezésével élve, az “összeszerető” szerepet betöltő csomóponti tagjait attitűd, ismeret és készség szinten segíti abban, hogy növeljék közösségeik életképességét. A képzési folyamat szeptemberben egy kétnapos önismereti műhellyel kezdődött, ezt követte egy szintén kétnapos asszertív tréning, jeleleg is zaljik a több mint három hónapos online facilitátori képzés, amelyet két, egyenként három napos tréning zár majd februárban és márciusban. 

A résztvevőktől máris van néhány visszajelzés: 

“Ez a mostani képzés szépen beépül a tapasztalataimba. El sem tudom mondani, mennyire

hálás vagyok ezért nektek.”

“Nagyszerű ez az anyag, mert tisztázza a facilitátor feladatait a megbeszélésekkor is. Konkrétumokat, tippeket ad. Igen sokat segített, mert megerősített abban, hogy le kell tisztázni a facilitátor szerepet, mert nem mindenki ért egyet azzal, hogy mi is a feladata.

Nagyon tetszik anyag, hogy ismétel, hogy linkekkel jelez, külön tartalommal, áttekinthető, hogy szépen Rend-szerben van. Számomra ez így nagyon Egy-ben van! Köszi szépen a befektetett munkát!”

Idén is tervezünk közösségi facilitátor-képzést indítani. Bővebb információ és jelentkezés itt: https://kozossegivallalkozas.hu/ariadne-muhely/

Ha pedig cikkeket olvasnál a műhelyről, itt teheted meg: https://gyuttment.hu/

Az Ariadné műhely egyik tréningje

Boldogulj! podcast

A Konfliktus hangoló sorozatról már a kezdetekkor készültek podcastok, szeptembertől azonban egy külön szemléletformáló csatornát hoztunk létre, amelyre folyamatosan kerülnek fel riportok, interjúk a közösségépítésről, kisközösségekről, és egy fenntarthatóbb jövő kialakítását célzó kezdeményezésekről. A Boldogulj! podcast igazi innovációnak számít, hiszen hazánkban nincs még kisközösségekkel, közösségfejlesztéssel foglalkozó podcast csatorna. Jelenleg három műsor hallható: a Reggeli Kávé interjúsorozat Vágvölgyi Gusztáv szervezetfejlesztő trénerrel. A Közösségi lakhatás a lakóközösségek közösségalkotási folyamatát mutatja be. A Dunán Innen Tiszán Túl riportműsor, amelyben – járva az országot – sorra mutatjuk be a kisközösségeket, ökotudatos kezdeményezéseket. Beszélgettünk már a Hideg-hegyi Menedék alakuló kisközösségével; a Lovasberényi hegylakókkal; bemutattuk a Csillagmajor ökofarmot és az élelem-önrendelkzés egyes formáit; beszámoltunk a Polyán Egyesület kárpáti borzderest megmentő munkájáról; kerestünk szarvasgombát kutyákkal az erdőben. A műsorok az újrakezdést inspirálják, szakmai tudást adnak, és a jó példák mellett a nehézségeket is bemutatva reális képet nyújtanak az életmódváltást fontolgatóknak.

A Boldogulj! podcast csatornára érdemes feliratkozni, megtalálható a Spotifyon, a Google- és az Apple podcaston, illetve nálunk is: https://kozossegivallalkozas.hu/category/podcast/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .