Saját élményt adó, gyakorlatorientált tréning, ahol megtapasztalhatod a valódi közösség indítást

El tudod képzelni az életedet egy olyan térben, amiben a múlt, a jelen és a jövő egyszerre nyilvánul meg és ezzel együtt a közel és távol, a fent és a lent, a kint és a bent pillanatról, pillanatra dinamikusan változik?

Félelmetes?

A csoportdinamikai tér olyan bizonytalan, mintha bedobtak volna Aliz csodaországában a nyúl üregébe. Azonban a bizonytalanság csak addig félelmetes, míg nem vagyunk képesek megérteni és elfogadni.

Ha elfogadjuk, akkor kalanddá válik!

Ezért, aki ma valódi közösség alkotásba fog, annak érdemes nem csak megtapasztalni, hanem meg is érteni, hogy mi történik ebben a csodálatos világban.

A TreeMap Tábor ezért lehet életed nagy kalandja!

Neked szól a tábor…

>> ha valódi közösség indítását tervezed, saját közösség indulásában részt veszel, vagy ha már több közösségben próbálkoztál

>> ha fenntarthatóságra törekvő, ökoközösséget tervező, vagy azt kezdeményező vagy

Akkor is várunk…

>> ha már működő közösség tagja vagy, hiszen a csoport alakulás fázisain egy közösség többször is végig halad és ezek felismerése, kezelésének módja a siker kovácsa

Táborvezetőink:

Vágvölgyi Gusztáv – Pabló

Több száz szervezettel, közösséggel való munkám során sok tapasztalatot gyűjtöttem a közösségek működéséről, ebből jött létre a közösségi vállalkozás, mint szervezeti modell és ennek rendszerelméleti térképe a Fa-modell (TreeMap). Életem során az egyik legfontosabb kérdés, hogy “Mi emberek különbözőségeink ellenére hogyan vagyunk képesek valódi élet közösséget alkotni és ezt életképessé fejleszteni?” Mára már válaszaim is vannak, ezt szeretném átadni a Nyári Egyetem keretében.

Szép Éva

Engem szintén érdekeltek azok a dinamikák, melyek egy közösségben zajlanak. Én vagyok a gyakorlatias, aki az elméleteket gyakorlatba fordítja. Szeretem a rendszereket, a problémákat a rendszerek hiányosságában keresem. Kedvenc területem a kommunikáció, mely javítására minden közösségben törekszem.

Miért keressük a közösségünket?

(Dokumentumfilm Pablóval)

Mire lesz ez nekem jó?

A Tábor résztvevőjeként élményszerűen megtapasztalod egy közösség alakulás folyamatát. Ezen keresztül fejlesztjük azokat a kompetenciáidat – mind ismeret, mind attitűd, mind készség szinten -, ami jó közösségi emberré tehet. A folyamat során megérted a közösség alakulásának legfontosabb törvényeit, így képessé válsz arra, hogy felismerd az alakulás szakaszait és az egyes szakaszokban törvényszerűen bekövetkező konfliktusokat.

Mindez az élmény és tanulás a közösségi szituációkban nagyobb elfogadást és probléma megoldó készséget eredményez, ezáltal nagyobb eséllyel leszel képes a saját közösségedben benne maradni és annak életképességét elősegíteni.

A TreeMap Tábor tehát egy IGAZI közösségi ember képző!

Milyen témák mentén haladunk?

0. Nap – augusztus 18, kedd 

Fókuszban az alakulás, az egyéni célok, értékek közössé válása

1. Nap – szerda

Fókuszban a csoportalakulás folyamata, a közösségi tervezés, az ügy, jövőkép, cél, küldetés, tehát mindaz az értelem ami köré egy közösség képes megszerveződni, és az ehhez kapcsolódó csoportdinamikai jelenségek.

2. Nap – csütörtök

Fókuszban az önszerveződés és a vezetés, a hatalom és a vezetői szerepekben kódolt konfliktusok.

3. Nap – péntek

Fókuszban a közösségi rendszerek, ezen belül a körök rendszere és a strukturális, rendszerek hiányából fakadó konfliktusok

4. Nap – szombat

Fókuszban a különbözőségeink és a különbözőségeinkből származó viszony szintű konfliktusok

5. Nap – augusztus 23, vasárnap

Fókuszban az összegzés, az értékelés, a zárás és a búcsúzás 

Hideg-hegyi Menedék

kilátás a táborból

Milyen módszerekkel fogok tanulni?

Minden résztvevő egy szűkebb, maga választotta csoportban a Tábor teljes időtartamában modellezi a közösségalkotás folyamatát. Ez segíti az elméletek megértését és a közösségalkotás törvényeinek élményszerű megismerését, valamint lehetőséget teremt arra, hogy a saját élményeket önreflexiós beszélgető körökben dolgozzuk fel.

Ezt egészítik ki a résztvételi elvű tréningeken szokásos játékok, gyakorlatok, a saját élmény megértését segítő előadások. 

További cikkek a témában:

“A közösség egy oszthatatlan közös egység, és mindenki fontos” – Beszámoló az első TreeMap Táborról

Tapasztalati tanulás önmagunkról, a többiekről, kapcsolatokról, a közösségekről. Változás, nézőpont-váltás. Konfliktusok és ölelések. Széthúzásból és elégedetlenségből szeretet és együttműködés. És egy közösség kezdő lépéseinek “húsba vágóan” élő, organikus megtapasztalása. Ilyen volt az első Treemap Tábor.
Tovább olvasom u003eu003e

A tábor helyszíne

A TreeMap Tábort csodálatos természeti környezetben, egy egykori szőlőhegy tetején, a Pécselyhez közeli Hideg-hegyi Menedéken tartjuk, amely közel 6 hektáros, részben Natura 2000 nemzeti parki védelem alatt álló terület. Vendéglátónk egy ökologikus kisközösség, amely a tábor alatt közelebbről is bemutatkozik.

A közösség három éve kezdett el épülni, jelenleg 10 főből áll, akik a permakultúra és a szelíd tájgazdálkodás elvei alapján egy természetes és egészséges élettér kialakításán dolgoznak. A közösség tagjai vállalkozási lábakat is növesztenek: az Esőután tájépítésze regeneratív tájtervezéssel foglalkozik, az Ökologika műhely természettel együttműködő rendszereket épít (alomszék, esővíz hasznosítás, ökoépítészeti megoldások), a Medi-cina a szomszédos Cina-völgyi forrás mellett a természet gyógyító erejét hasznosítva meditációval, jógával összekapcsolt komplex ökopszichológiai tudást ad át. A területen egy permakultúrás kert (gyümölcs-zöldség-háziállat tartás) rendszere működik, valamint a szelíd ökoturizmus jegyében jurta szállások kiadásával is foglalkoznak. A közösség szorosan együttműködik az Erdőkerülő csapatával, akik szarvasgomba gyűjtéssel foglalkoznak és a barnagi biokertészettel, ahonnan egy dobozrendszert működtetnek Veszprémben és Balatonfüreden.

Megközelíthetőség

A Hideg-hegyi Menedék Barnagtól 3 km-re, autóval is jól járható murvás úton közelíthető meg. A barnagi buszmegállónál található vegyesbolt mellett induló utat kell követni, minden elágazóban “Hideg-hegy” útjelző táblákat találsz majd. A helyszín Veszprémtől 25 km, Tihanytól 18 km, Budapesttől 147 km távolságra van. Parkolni a tábortól 5 percnyi sétára tudsz majd.
GPS: 46.9625, 17.755

A Hideg-hegyi Menedék Barnag felől közelíthető meg

Szállás, étkezés

Szálláslehetőségek a táborhelyszínen sátorban és korlátozott számban szobákban vannak.

Az étkezést a Hideg-hegyi Menedék csapata biztosítja nekünk. Húsos vagy vegetáriánus ételek közül választhatunk. Emellett igény szerint speciális étkezési igények biztosíthatók, előzetes egyeztetés esetén vegán, gluténmentes, cukormentes étkezés is megoldható.

A szállások részletei

>> 4 ágyas szoba Hideghegyen

Házunk a Pécselyi szőlőhegyen található, a Balaton Felvidéki Nemzeti Park területén. A ház és a kert a Balatonra és a Pécselyi medencére néz. Fürdőszoba konyha és terasz alkotja a házat. A házban nincsen vezetékes víz, így kültéri alomszéket használunk, az ivóvizünket a közeli forrásból hozzuk, frissen minden nap, a tisztálkodáshoz és a locsoláshoz pedig a faluból hozzuk a vizet. A házban meleg vizes tusolási lehetőség adott. Tudatos vízhasználók vagyunk, minden egyes cseppnek megvan a helye és ennek megtapasztalására invitáljuk vendégeinket is. A kert mediterrán hangulatú, az árnyékot fenyők és cédrusok biztosítják. 

4 személyes nagy szoba 5 napra: 20.000 Ft/fő


>> Sátor és lakókocsi helyek a helyszínen

Helyben, árnyas erdőben. Tartalmazza a tér használati díját, zuhanyzók, alomszékek használatát.

Sátrazás vagy lakókocsi hely 5 napra: 7.500 Ft/fő


A Tábor költségei

A szakmai program díja 59.000 Ft*
A szállás díja sátorban, vagy lakókocsival, 5 napra 7.500 Ft; erdei jurtában 15.000 Ft;
4 ágyas szobában 5 napra 20.000 Ft;
Az étkezés díja teljes ellátással 5 napra 17.500 Ft, csak ebéddel 8.000 Ft


* lehetőség van a két részletben való fizetésre. Az első részlet 40.000 Ft, amit a jelentkezés után, de legkésőbb augusztus 4-ig kell befizetni. A második részletet augusztus 10-ig kell befizetni. A részletfizetési igényt a jelentkezési lapon lehet jelezni.


A TreeMap Tábor létszáma 24 fő. A jelentkezéseket a befizetések sorrendje szerint véglegesítjük. Jelentkezési határidő legkésőbb augusztus 4 éjfél!


Támogatott hely pályázat

Pár jelentkezőtől érkezett visszajelzés, hogy nehéz szociális helyzet miatt most gondot jelent a Tábor díjának kifizetése. Mivel számunkra fontos hosszú távon is segíteni azt, hogy minél több valódi közösség alakuljon ki szerte az országban, ezért úgy döntöttünk, hogy meghirdetünk néhány támogatott helyet a Táborba!

A pályázat részletei

Kedves TreeMap Tábor jelentkező!

Az elmúlt hetekben azt tapasztaltuk, hogy rengetegen érdeklődtök a tábor iránt – és sokan már jelentkeztetek is – amit köszönünk, és amiért hálásak vagyunk, mert számukra ez azt jelzi, hogy hiánypótló az a tudás és tapasztalat, amit át szeretnénk adni nektek a közösségfejlesztésről.

Ugyanakkor azt is látjuk, hogy vannak, akiknek egyéni szociális helyzete miatt most gondot jelent a Tábor díjának kifizetése. Mivel számunkra fontos hosszú távon is segíteni azt, hogy minél több valódi közösség alakuljon ki szerte az országban, ezért úgy döntöttünk, hogy meghirdetünk néhány támogatott helyet a Táborba.

A támogatott hely elnyeréséhez egy motivációs pályázatot kell eljuttatni hozzánk. Ez alapján kerülnek kiválasztásra a támogatottak, akiknek a tábor szakmai díjából 30.000 Ft-ot elengedünk.

A pályázatot azok is benyújthatják, akik már kitöltötték a jelentkezési lapot. Fontos azonban tudnotok, hogy a beérkezett pályázatok közül mi – hangsúlyozottan szociális rászorultság alapján – csak néhányat tudunk támogatni.

A pályázat tehát kifejezetten a most nehezebb anyagi körülmények között élő, ugyanakkor a közösségépítés mellett elkötelezetteknek szól.

A pályázatban két kérdésre várunk választ:

  • Kérjük, indokold meg néhány mondatban, miért igényelnél támogatotti helyet (tehát adj képet számunkra a jelenlegi szociális helyzetedről).
  • Oszd meg velünk, hogy mi motivál a Táborban való részvételre, vagyis hogyan hasznosítanád az ott tanultakat.

A PÁLYÁZATI ANYAG MELLETT A JELENTKEZÉSI LAPOT IS TÖLTSD KI!!! (Ha még nem tetted.)
A JELENTKEZÉSI LAP LINKJE: https://forms.gle/NobceZv36hoP9sR7A

A TÁMOGATÁSI PÁLYÁZAT BEADÁSI HATÁRIDEJE: július 24. péntek éjfél!!!

Ha bármi kérdésed van, keress minket bátran: 06-30-233-7867 (Forrai Mária Melinda)

Hamarosan találkozunk!